Over Groeidoeners ®: Het begon met verwondering
Groeidoeners
® is opgericht door
Arianne Groenheide uit verwondering over wat je in je eigen tuin kan kweken en het besef hoe gelukkig je ervan wordt om dit te delen met anderen.
Missie
Groeidoeners ® laat mensen ervaren hoe je met kleine, duurzame stappen een groot verschil kunt maken. We creëren plekken en projecten waar natuurbeleving, samenwerken en lokaal kweken centraal staan. We inspireren iedereen om bij te dragen aan een gezondere, gelukkigere wereld met duurzaam tuinieren.
Visie
Groeidoeners ® gelooft in een wereld waarin mens en natuur in balans leven. Geluk en gezondheid ontstaan zodra we ons onderdeel voelen van de natuurlijke kringloop, verbonden met de aarde en met elkaar. In deze wereld gaan zorg voor de natuur en voor jezelf hand in hand; met als resultaat bloeiende biodiversiteit, vruchtbare bodems en een diep gevoel van verbondenheid.
Groei mee in groen: ontdek welke manier bij jou past!
Waarom de natuur hier blij van wordt: de duurzame principes van Groeidoeners ®
turfvrij
We gebruiken compost en potgrond zonder turf omdat de winning van turf gepaard gaat met verlies van natuurgebieden en vrijkomen van CO2.
no-dig
We laten de bodem zoveel mogelijk ongestoord (no-dig principe) zodat het bodemleven (insecten, schimmels etc.) zo goed mogelijk kan ontwikkelen.
Lokaal of biologisch zaaigoed
We gebruiken lokale zaden uit de tuinen om ons heen en van biologische telers.
vrij van gif en kunstmest
Voor gif en kunstmest is geen plaats. Planten groeien in hun eigen natuurlijke tempo.
Waarom jij hier blij van wordt
Het zit in je DNA
Sinds er mensen zijn, verzamelen we voedsel en leven we samen met het land. Daarom voelt duurzaam moestuinieren als pure verbinding en thuiskomen.
Buiten in beweging
Buiten licht je op en als je dan ook nog actief in beweging bent, ga je je steeds beter voelen. Van fijne activiteiten zoals stekken tot zwaarder fysiek werk. Alles is mogelijk.
Mentale gezondheid
Veel onderzoeken 1 tonen het aan: groen is goed voor je. Als je zorgt voor en in de natuur om je heen, verlagen stressniveaus en ontspan je. Dat is pure winst voor je mentale gezondheid.
Gezonder eten
Groenten kweken, leidt tot groenten eten. Je voelt je verbonden met wat je eet en dat zorgt voor gezondere keuzes: niet teveel en wat vaker plantaardig.
O.a.: Mind, 2007; Greenspace Scotland, 2008; Faculty of Public Health, 2010: Ecotherapy – the green agenda for mental health|Ulrich’s (1983) psycho-physiological stress reduction theory|(Dunn and Jewell, 2010) |(Diamant and Waterhouse, 2010)