Lokaal kweken en duurzaam tuinieren: mijn reis naar een gezonde, magische tuin
In 2015 begon ik met moestuinieren, vooral omdat de kinderen enthousiast waren. Zoals dat vaker gaat, verloren zij hun interesse en was ik uiteindelijk degene die de komkommer- en tomatenplanten verzorgde. Het was ongelofelijk om te ervaren wat je zelf lokaal kunt kweken en wat er allemaal te leren valt in de magische wereld van planten. Vanuit het moestuinieren sloeg de vonk over naar het zaaien en vermeerderen van bloemen en vaste planten.
Eén van de momenten die veel indruk op me maakten, was toen ik ontdekte dat een groepje bijen elke avond in mijn zelfgezaaide goudsbloemen overnachtte. Alleen of per twee kropen ze op het hart van de bloem, om de volgende ochtend weer uit te vliegen en ’s avonds terug te komen. Het was betoverend.
Tegelijkertijd leerde ik over de nadelen van niet-duurzaam tuinieren en de reguliere teelt van bloemen en planten. Wist je dat in de bollenteelt vaak gif wordt gebruikt? Zelfs “bijen- en vlindermixen” kunnen behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen die de insecten die ze bezoeken schaden in plaats van helpen.
Een ander groot probleem is het gebruik van turf in potgrond. Turf wordt in veengebieden afgestoken, wat slechts langzaam weer aangroeit. Dit zorgt niet alleen voor schade aan het ecosysteem, maar ook voor een grote uitstoot van CO 2. Dat wil je toch niet op je geweten hebben als je planten voor in je tuin uitzoekt?
Langzaam maar zeker werd ik in mijn omgeving een ambassadeur voor lokaal kweken en duurzaam tuinieren. Ik laat zien hoe het anders kan: met tijd, aandacht en kennis kun je zelf bloemen, planten en groenten kweken – helemaal gifvrij, zonder kunstmest of turf. Zo worden je planten niet alleen een gezonde bron van voedsel en schuilplaatsen, maar ook een bijdrage aan het herstel van biodiversiteit. En bovenal: duurzaam tuinieren geeft je een enorm goed gevoel!
Ook leren Duurzaam Tuinieren?
Doe mee met één van onze workshops. Schrijf je alleen in of misschien wel samen met je collega’s? Groene Vingers zijn niet nodig, met een dosis enthousiasme, kan iedereen het leren.